Psihologii au descoperit ca exista opt tipuri de parinti care le marcheaza copiilor intr-un fel sau altul soarta, informeaza superbebe.ro.
1. Neincrezatorii - sunt parintii care isi considera copiii mereu copii, incapabili sa ia decizii. "Neincrezatorii sunt parintii care neconstient isi descurajeaza copiii.
O pot face prin stilul de comunicare: "Nu poti sa te imbraci singur. Esti prea mic". Sau prin atitudine atunci cand se reped sa faca pentru copil lucruri pe care le-ar putea face si singur. Copilul intelege din asta ca nu este in stare, ca nu este destul de bun si se izoleaza, nu mai incearca sa faca lucruri, asteapta ca ceilalti sa-i preia responsabilitatile", explica psihologul Anda Pacurar. In unele cazuri parintii pot deveni respingatori pe motiv ca nu incearca sa aiba o relatie bazata pe comunicare, respect reciproc si afectiune. Psihologul spune ca astfel copilul se va simti ranit, poate deveni anxios, agresiv, ostil si va avea o imagine de sine proasta.
2. Proprietarii - isi vizualizeaza odraselele ca pe proprietati fara sentimente si aspiratii. Ei sunt parintii care isi corecteaza si supravegheaza in permanenta copilul. "Stilul lor parental e mai apropiat de un dresaj. De exemplu, copilul care face ceva este usor plesnit peste maini sau peste gura. Inconstient ei isi pun in mod constant copilul intr-o pozitie de inferioritate, iar acesta va incerca sa compenseze fiind rebel pe fata, riposteaza, este agresiv, se opune, sau pe ascuns", spune Anda Pacurar.
3. Neutrii - parintii care isi "abandoneaza" copiii, ii considera apti sa ia oricând decizii singuri. Insa ei ii neglijeaza prin absenta, uneori sunt in casa cu copiii, dar isi vad de treaba lor, sau sunt prea ocupati cu munca, certurile, o boala etc. Psihologul explica faptul ca adesea neglijarea este emotionala, copilului ii sunt implinite nevoile de baza, dar nu are