Clădirea Arhivelor Naţionale de pe bulevardul Nicolae Bălcescu are nevoie urgentă de lucrări de consolidare. Structura imobilului a fost afectată de supraîncărcare şi de apa infiltrată în decursul mai multor ani.
Construcţia, relativ nouă, dată în folosinţă în anul 1973, s-a degradat de-a lungul vremii, prin contribuţia mai multor factori, iar în prezent angajaţii Arhivelor se tem că în cazul unui cutremur mai puternic să nu fie prinşi între dărâmături. Activitatea instituţiei nu se mai poate desfăşura în condiţii normale.
Piesă de mobilier
În acest moment, conducerea este nevoită să refuze preluarea de documente de la instituţii administrative care potrivit legii constituie fondul arhivistic. O supraîncărcare a clădirii, în condiţiile în care deja s-a depăşit limita, ar accentua problemele de rezistenţă deja existente.
După ce podeaua s-a înclinat, angajaţii au apelat la improvizaţii şi au sudat bare metalice între rafturi pentru ca acestea să nu se dărâme. Volumul mare de documente depozitate în sălile Arhivelor este dealtfel principala cauză a degradării imobilului. Ulterior, noi probleme au dus la tasarea terenului şi la apariţia unor crăpături atât la bază cât şi la nivelul plafonului.
„Clădirea trebuie consolidată urgent pentru că structura de rezistenţă a fost afectată. Imobilul a început să se lase după ce nişte ţevi s-au spart în urmă cu câţiva ani iar depozitul de la parter a fost inundat”, ne-a declarat Constanţa Tănase, director al Arhivelor.
Clădirea trebuie consolidată prin introducerea unor tuburi de beton armat. Cu toate acestea Constanţa Tănase crede că mai potrivit ar fi să se construiască un nou depozit în curtea instituţiei.
Exploatare peste capacitate
„Este o clădire relativ nouă care a avut un regim de exploatare, peste capacitate, iar în zona planşeului au apăru