În pieţele din Braşov, carnea de miel s-ar putea vinde din data de 25 martie. Mieii vor putea fi tăiaţi numai în abatoarele şi în punctele de sacrificare autorizate temporar.
Înainte de sacrificare, dar şi după procesul de tăiere al mieilor se fac examene sanitar-veterinare. Oamenii sunt sfătuiţi să cumpere doar mieii care au pe ei ştampilă veterinară. În Braşov abatoarele îşi vor începe activitatea încă de luni, iar în total vor funcţiona 11 puncte de sacrificare autorizate temporar. Carnea de miel se va vinde în pieţe începând cu 25 martie.
Unde se vinde carnea de miel?
Pentru a prepara mâncare tradiţională de Paşte, gospodinele pot cumpăra miel din supermarketuri, unde se va vinde atât carne autohtonă cât şi din import. Carne de miel va mai fi în galantarele din următoarele pieţe: Star, Astra, Tractorul, Dacia, Oancea, Săcele, Făgăraş, Răşnov, Rupea, Predeal şi în unele măcelării din Codlea. „Punctele de vânzare trebuie să aibă o separare de celelalte produse de origine animal. Trebuie să fie dotate cu sursă de apă, să aibă mese şi stative pe care să se poată agăţa animalele sacrificate. Absolut toţi comercianţii vor trebui să aibă echipamente de protecţie (bonetă, halat) şi să prezinte actele de proveninenţă şi rezultatele examenelor sanitar-veterinare", ne-a declarat dr. Dorin Enache, director. Coordinator la Direcţia Sanitară Veterinară (DSVA) Braşov.
Cum alegem cea mai bună carne?
Specialiştii spun că braşovenii pot recunoaşte carnea de miel proaspătă în funcţie de culoare şi de miros. „Carnea trebuie să aibă o culoare violacee spre alb dacă este vorba despre un miel mai gras şi spre roşu dacă este unul mai slab. Mirosul cărnii spune de asemenea foarte multe despre calitate", a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.
Miei mai mici şi mai scumpi
Braşovenii care vor să aibă preparate