Adoptarea monedei euro este imposibilă pentru Bulgaria pe termen scurt, în actualele condiţii economice, spune analistul Günter Dobler de la Deutsche Bank, într-un interviu acordat Deutsche Welle şi citat de Agerpres.
Mai mult, potrivit lui Dobler, Bulgaria are şanse slabe să se alăture mecanismului cursului de schimb (ERM II), aşa numita anticameră a zonei euro, iar identificarea acestui deziderat ca o prioritate importantă condamnă Bulgaria la recesiune.
Guvernul de la Sofia încearcă acum să sporească presiunile pentru ca ţara să intre în ERM II. "Nu se poate spune însă dacă aceasta este o tactică productivă, dat fiind că mai multe state din UE au bune motive să fie precaute în privinţa Bulgariei. Cred că şansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici', a precizat Dobler.
Economistul aminteşte de experienţa statelor baltice, ale căror economii s-au contractat cu 10-15%, pe măsură ce încercau să îşi menţină deficitele reduse, în acord cu cerinţele zonei euro.
Pe de altă parte, economistul german spune că, deşi nu este prima dată când Bulgaria şi-a exprimat dorinţa de a intra în ERM II, şi de data aceasta există reticenţe faţă de cât de pregătită este Sofia, din cauza vulnerabilităţii economiei sale. "Este suficient se uităm la deficitul de cont curent de peste 10 la sută din ultimii ani pentru a înţelege ce spun", a precizat el.
Potrivit Novinite, Bulgaria este considerată în general drept una din ţările care ar avea cel mai mult de suferit de pe urma situaţiei din Grecia. Riscul său este mai mare decât cel al ţărilor vecine, România şi Bulgaria, în condiţiile în care băncile greceşti controlează 28% la sută din piaţa financiară bulgară.
După luni de speculaţii dacă fosta ţară comunistă va aplica oficial la mecanismul cursului de schimb a blocului comunitar, potrivit ultimelor planuri anunţate de ministrul bulgar de finanţe, Simeo