Tânărul, în vârstă de 28 de ani, a construit o tobă de eşapament ecologică, ce nu poluează şi care ne-ar putea ajuta să scăpăm de noxe pentru totdeauna. Florin Petric a realizat mai multe prototipuri, unul dintre ele fiind expuse la târgul Pro Invent, organizat la Expo Transilvania din Cluj-Napoca.
El este din Buzău, unde a realizat toba de eşapament în cadrul atelierului său de producţie de mecanică fină, unde lucrează împreună cu tatăl său.
A terminat secţia de design de produs şi robotică din cadrul Universităţii Transilvania şi îi place tot ce ţine de protecţia mediului, mai ales dacă are şi legătură cu domeniul auto.
Tânărul susţine că el doar a pus în practică ideea, invenţia aparţinând reputatului cercetător în domeniul mediului, Dumitru Pănculescu, acelaşi care deţine şi fundaţia „Pancuantic” din Ploieşti.
„Cel pe care îl prezentăm la Cluj e al cincilea prototip construit. Lucrăm la toba de eşapament ecologică de două luni”, ne-a povestit Petric. Acesta susţine că urmează să fie dezvoltate şi celelalte componente ale invenţiei, până acum fiind realizată doar „inima” piesei, respectiv compartimentul în care gazul este descompus.
Cum funcţionează noua tobă de eşapament
Instalaţia funcţionează pe baza unor impulsuri de înaltă frecvenţă, care dezintegrează practic moleculele ce formează fumul. Astfel, în carcasa de tablă ce înveleşte piesa de bază, cu ajutorul căreia se aplică impulsuri de 15-20 de kW, formându-se o plasmă rece, care dezintegrează molecula de fum. „Părţile grele se depun şi pot fi chiar curăţate sau recuperate. În prezent lucrăm la un nou modul care să fie destinat depunerii acestor celule ce formează molecula de fum”, ne-a mai spus Florin Petric.
Pentru a genera impulsurile de înaltă frecvenţă se foloseşte energia generată de bateria maşinii, care este legată la un amplificator.