Pensiile nu vor scădea sub nivelul de 40% din salariul mediu pe economie, iar femeile care cresc cel puţin doi copii vor putea ieşi la pensie la 63 de ani, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, după întâlnirea cu liderii sindicali.
"Valoarea punctului de pensie va fi calculat astfel încât să asigure menţinerea acestuia la cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie, de unde rezultă că acest minim este asigurat prin intrarea în vigoare a legii unitare a pensiilor. În funcţie de mersul economiei, această valoare poate creşte peste 40%", a spus premierul, citat de NewsIn.
Boc a adăugat că, în acest moment, punctul de pensie nu poate creşte la 45% din salariul mediu brut întrucât ar necesita un efort suplimentar de la buget de 3 miliarde euro.
Pe de altă parte, primul ministru a dat asigurări că femeile care nasc şi cresc copii vor putea ieşi la pensie mai devreme de 65 de ani, respectiv la 64 ani pentru cele cu un copil şi la 63 de ani pentru cele cu doi sau mai mulţi copii.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat, la rândul său, după întâlnirea cu sindicatele, că "vârsta de pensionare va creşte după 2015, însă femeile care nasc unul, doi sau trei copii şi îi îngrijesc până la 10 ani vor putea ieşi la pensie la 64, respectiv 63 de ani".
Referitor la salariul minim pe economie, premierul a afirmat că, timp de o lună, vor fi purtate discuţii şi cu patronatele pentru a vedea ce implicaţii ridică majorarea salariului minim la 705 lei şi cu Ministerul Finanţelor pentru a rezolva situaţia companiilor de stat pentru ca această creştere să nu afecteze bugetele companiilor de stat şi legea bugetului.
"Există companii de stat care nu sunt pe câştig şi care nu pot face majorări salariale şi există companii care sunt pe plus şi pot face majorări de 3,7%. Dacă salariul minim creşte de la 600 la 705 lei ar rezulta o creştere de 17% a fond