Măcinate de forma slabă, River Plate şi Boca Juniors au ajuns să se lupte doar pentru turişti. Boca Juniors se află pe un ruşinos loc 17 (din 20) în campionatul Argentinei, după cel mai slab parcurs din istoria clubului. Nici River nu stă mai bine, fiind pe locul 11.
„Am jucat în Barcelona - Real Madrid, dar Boca-River e cu totul altceva. E ca şi cum te-ai culca cu Julia Roberts", este caracterizarea făcută de Maradona marelui meci. Într-adevăr, nimic nu incită mai mult spiritele în Argentina fotbalistică decât „El Superclasico", un meci aşteptat de fiecare dată cu sufletul la gură de peste două treimi din microbiştii argentinieni, 40% fani ai Bocăi şi 32% ai lui River.
Boca - River a depăşit însă de mult graniţele Argentinei. În 2004, publicaţia britanică „The Observer" a pus acest meci în capul unei liste cu 50 de evenimente sportive la care trebuie să iei parte în viaţă. „Ziua marelui meci în Argentina face Old Firm (Celtic-Rangers) să pară un meci între copii de grădiniţă", au spus britanicii, pentru care „superclasicul" este mai interesant decât cursa de Formula 1 de la Monte Carlo, o gală de box la „Madison Square Garden" sau „Turul Franţei".
Mai mult decât un meci de fotbal!
Aur curat pentru agenţiile de turism, care nu au ezitat să „capitalizeze" atracţia pe care o exercită un „Boca - River". Astfel, în această seară, din tribunele de pe „La Bombonera", 500 de turişti străini vor fi martorii isteriei create de un gol marcat de Palermo, ai unei „diagonale" marca Riquelme sau ai unei lovituri libere executate de maestrul Gallardo. Totul la un preţ de 400 de dolari pentru un bilet, mai mult decât câştigă lunar jumătate din populaţia activă a ţării.
Dar pe ce dai banii de fapt? Veche de peste 100 de ani, rivalitatea dintre cele două echipe şi-a disputat primul act, paradoxal, într-un meci amical, la 2 august 1908, câştigat de Boca Jun