Furtul de identitate folosit in fraude bancare este din ce in ce mai raspandit in SUA si Europa Occidentala, fenomenul aparand in ultimii ani si la noi. O victima celebra autohtona este realizatorul TV Mircea Badea, caruia i s-a clonat cardul in toamna anului trecut si a ramas pagubit.
Furtul de identitate este un termen folosit pentru a se referi la frauda care implica pe cineva care pretinde a fi altcineva, in scopul de a fura bani sau de a avea alte beneficii. Furtul de identitate apare atunci cand cineva foloseste informatiile dvs. de identificare personala (nume, CNP, numarul cardului de credit) fara permisiune, cu scopul de a comite fraude sau alte infractiuni.
Grupul de servicii informatice Experian din Marea Britanie a anuntat ca a avut de-a face in 2009 cu peste 5.000 de cazuri de astfel de fraude in Regat, cu 20% mai mult decat in 2008.
Potrivit statisticilor internationale, trendul este ascendent si este posibil ca in 2010 numarul de victime ale furtului de identitate sa creasca, informeaza The Telegraph.
Evident, vizati sunt mai ales oamenii cu posibilitati financiare, cele mai probabile victime fiind managerii de companii si patronii de firme.
Grupul Experian a avertizat, insa, ca mai nou infractorii de acest gen au inceput sa ia in vizor si oamenii obisnuiti. In cazul acestora, furtul de identitate se poate face mai usor, iar hotii se aleg cu mai putin bani de la fiecare victima, insa numarul acestora e mai mare, asa incat profitul final merita efortul infractorilor.
In pericol de a fi victime ale fraudei bancare sunt mai ales tinerele cupluri si familiile monoparentale. Cert este ca tentativele de frauda sunt in crestere si natura amenintarii este in continua schimbare.
Infractorii sunt in miscare pe piata, lasandu-i pe cei bogati si cautand tinte vulnerabile, deoarece