Maiorul Gabriel Chiriţă este unul dintre primii militari brăileni care au avut de-a face cu teatrul de luptă din Afganistan. Lucrează cu cel mai performant aparat al armatei: „Argus".
Dintotdeauna şi-a dorit să se facă militar. Artileria l-a atras în mod deosebit. Şi-a urmărit vocaţia şi astăzi este locţiitorul comandantului Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă".
„Prima misiune la care am participat a fost în anul 2004 la Kandahar. Acolo am fost ofiţer de legătură cu comadamentul NATO. În acea vreme, militarii americani nici nu auziseră de Brăila. Le-am povestit câte ceva despre istoria de peste 600 de ani a oraşului, despre faptul că localitatea a fost rasă de pe faţa pământului de bombardametul trupelor ţariste", ne-a povestit militarul.
Se pare că americanii din cadrul misiunii Enduring Freedom au fost impresionaţi de istoria tumultoasă a urbei pentru că imediat au început să caute informaţii despre Brăila.
„Au început să-mi arate informaţiile pe care le-au găsit despre oraş. Unele, nefiind traduse în engleză a trebuit să le traduc chiar eu. Din respect, americanii care sunt în general expeditivi în astfel de probleme, au ţinut să înveţe să rostească corect din punct de vedere fonetic, numele Brăila, iar aceasta nu este puţin lucru", ne-a mărturisit maiorul Gabriel Chiriţă.
Tabele de tragere
Pentru un artilerist, participarea la o tragere cu obuziere de ultimă generaţie, este o ocazie ce nu trebuie ratată. „Am mers în poligon cu batalionul de artilerie american dislocat în Kandahar. Au făcut câteva trageri la meserie, cum se zice. Cât timp s-a executat tragerea noi am verificat parametrii din vechile noatre cărţi, tabelele de tragere. Comandantul lor a fost surprins de faptul că noi calculam foarte repede toţi factorii, fără calculatoare şi sisteme informatice. A cerut ca toţi comandaţii de baterie să treacă la antrenament cu ta