Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” foloseşte de azi un sistem informaţional unic în România. Proiectul prin care a fost implementat sistemul valorează 806.000 de euro, din care peste 500.000 au fost finanţaţi din fonduri europene.
Sistemul Informaţional Integrat de Asistare Decizională, denumit generic S2AD, permite gestionarea în timp real a datelor privind sursele de risc, dar şi a resurselor de intervenţie în cazul unor calamităţi. În cazul unor situaţii alarmante, precum depăşirea cotelor de atenţie ale râurilor, dispeceratele instituţiilor implicate culeg în timp real informaţii din teritoriu. Datele sunt preluate şi transmise Directoratului pentru Apărare Împotriva Dezastrelor al judeţului Hajdu-Bihar, Centrului Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” şi Direcţiei Ape Crişuri.
Mai puţine pagube
Proiectul transfrontalier prin care a fost implementat sistemul S2AD are o valoare de aproape 1.000.000 euro. „Am raportat valoarea pagubelor produse de incendii şi calamităţi la valoarea proiectului. În ultimul an, pagubele produse s-au ridicat la 1.300.00 euro. În ultimii 30 ani, valoarea pagubelor este de peste 40 milioane euro. Costul proiectului este de 816.000 euro din care puţin peste 500.000 reprezintă finanţarea europeană”, a spus locotenentul colonel Claudiu Zoicaş, şeful Centrului Operaţional.
Sistemul oferă posibilitatea realizării unor hărţi de hazard. În acest fel, echipajele beneficiază de informaţii precum numărul locuitorilor din zona în care se acţionează, câte gospodării există şi materialele din care au fost construite casele. „Timpul maxim de acţiune pentru incendii este de 20 minute, iar pentru răspuns medical 7-9 minute”, a precizat general locotenent Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Printr-un sistem performant de transmit