Comunitatea elenă a câştigat în instanţă retrocedarea „în natură” a imobilului care găzduieşte în prezent Starea Civilă. În viitorul cât se poate de apropiat Primăria va fi nevoită să găsească un alt sediu pentru desfăşurarea serviciului de stare civilă.
Starea Civilă este în pericol să rămână fără sediu. O comisie guvernamentală specială care se ocupă de patrimoniul minorităţilor a decis să restituie comunităţii greceşti clădirea în care funcţionează Oficiul de stare Civilă.
Punerea în posesie este stabilită prin decizia numărul 212 din 28 septembrie 2009, dată de „Comisia specială de retrocedare a unor bunuri mobile şi imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând comunităţilor naţionale din România”.
Grecii: „Vrem clădirea!”
Deocamdată, clădirea s-a restituit doar pe hârtie. „Vrem ca acum, la mai bine de 20 de ani de la Revoluţie să ni se restituie clădirea care a fost luată abuziv în 1954”, a declarat ing. Dimitrios Zamfiropol, preşedintele Comunităţii Elene din Galaţi.
Terenul pe care trebuie să-l primească înapoi grecii are o suprafaţă de 526 de metri pătraţi, în timp ce clădirea Oficiului de Stare Civilă se întinde pe 426 de metri pătraţi.
„Până în anul 1932 în clădirea respectivă a funcţionat o şcoală de fete, iar după acel an şi până la intrarea în proprietatea statului a existat Camera de Comerţ a Comunităţii Elene”, a mai declarat Zamfiropol.
Deşi încă din momentul deciziei Guvernului, grecii au făcut tot posibilul pentru a intra în posesia clădirii şi a terenului, Primăria Galaţi a încercat prin orice mijloace să întârzie punerea în posesie. La cererea oficială a comunităţii de a se comunica valoarea de inventar a bunurilor, răspunsul din partea autorităţii locale a fost unul cât se poate de aberant.
Într-un document oficial, semnat de primarul Municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, dar