Societatea devine din ce în ce mai „feminină“ şi tot mai mulţi reprezentanţi ai sexului tare întâmpină mari probleme de adaptare.
Viitorul nu se anunţă prea „roz“ pentru bieţii bărbaţi. Au pierdut „războiul sexelor“, cel puţin în societăţile mai avansate cum este cea germană. Femeile i-au surclasat sau cel puţin sunt pe cale să îi detroneze în orice domeniu. Ele au învăţat cum să aibă o carieră de succes şi în acelaşi timp să îşi educe copiii, studiază mai mult şi mai bine şi au o mai mare apropiere de noile tehnologii. Fumează şi beau mai puţin, sunt mai sănătoase, au o viaţă mai lungă şi se întâmplă mult mai rar să comită infracţiuni. În zilele noastre, situaţia bărbaţilor, cel puţin în Germania şi în alte societăţi postindustrializate, este atât de dramatică şi dezolantă, încât face necesară înfiinţarea unei noi instituţii, a unui nou tip de reprezentant: un funcţionar guvernamental sau un „ombudsman“ (un fel de avocat al poporului), care să militeze pentru şanse egale pentru bărbaţi, care au devenit, din câte se pare, noul sex slab. Propunerea de înfiinţare a unui organism de tip ombudsman pentru egalitatea de şanse pentru bărbaţi pare a fi destul de provocatoare, dar probabil aceasta este şi intenţia. Ea a fost lansată în timpul congresului pe tema condiţiei bărbaţilor, desfăşurat sub motoul „Noii bărbaţi. Dezbatere asupra modului de abordare a sentimentelor şi emoţiilor de către bărbaţi“, desfăşurat la Universitatea „Heinrich Heine“ din Düsseldorf, instituţie, devenită şi ea, ca o ironie a sorţii, un bastion al puterii feminine: 60 de studenţi din 100 sunt de sex feminin. La fel ca şi 57% dintre absolvenţii de licee, şcoli profesionale etc.
La vremuri noi, „masculi“ noi
Pe scurt, trebuie inventat un nou tip de bărbat, care să se adapteze la noua societate, fără a-i fi însă afectată virilitatea. Nu, nu este o glumă, au avertizat