O singura dată au fost puşi maghiarii într-o lumină proastă în primele trei ore ale documentarului "Martie Negru al Târgu-Mureşului", prezentat vineri la Targu Mureş: "în anii 1940 câţiva generali maghiari, deşi au primit ordin să nu facă asta, au comis atrocităţi împoriva românilor" din Transilvania.
În rest, prima parte a documentarului despre conflictul dintre românii şi maghiarii târg-mureşeni de la 19-20 martie 1990, realizat de fundaţia Bernady Gyorgy a ministrului UDMR Laszlo Borbely, a demonizat presa românească, pe Ion Iliescu, Nicolae Ceauşescu, organizaţia Vatra Românească, pe liderul FSN filialala Mureş, Ioan Judea, Guvernul provizoriu al României, Poşta Română, profesorii români de la liceul mureşean Bolyai Farkas.
Cât despre maghiari, documentarul spune că ei au cerut acele drepturi pe care le-au pierdut în timpul perioadei ceauşiste, totul începând cu Tratatul de la Trianon.
Prigonirea maghiarilor
Vizionarea documentarului de 12 ore a început vineri, la ora 17, la sala de spectacole a Universităţii de Artă Teatrală, cu participarea regizorului documentarului, Mihalcsa Gyula, a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, preşedintei Ligii Pro Europa, Smaranda Enache şi a europarlamentarului Laszlo Tokes.
După ce au dat scurte declaraţii pentru mass-media maghiară, Laszlo Borbely şi Mihalcsa Gyula au ţinut un discurs introductiv la care s-a ţinut un moment de reculegere pentru victimele din martie 1990. Borbely a plâns şi a declarat că "nu a existat un conflict: veţi vedea în documentar cum sunt montate persoane profesioniste în a introduce disensiune".
Documentarul a început cu prezentarea Transilvaniei istorice din timpul Imperiului Austro-Ungar, urmată de pierderea de către Ungaria a Transilvaniei odată cu Tratatul de la Trianon. După ce menţionează că Ungaria a primit Transilvania înapoi de la Hitler