Medicii ortopezi fac în mod obişnuit radiografii pentru a analiza fracturile oaselor. Medicii stomatologi fac în mod obişnuit radiografii pentru a analiza starea unui dinte. Medicii internişti analizează transparenţa plămânilor pentru a diagnostica starea de sănătate a unui muncitor care lucrează în mediu cu praf, praf de cărbune, praf de piatră. O radiografie toracică permite să fie recunoscute cele mai multe dintre leziunile pulmonare, cum ar fi cele ale tuberculozei, pneumopatiile infecţioase, edemul pulmonar. Radiografia uşurează diagnosticarea infecţiilor pleurei (pleurezie, pneumotorax), precum şi a afecţiunilor care modifică forma inimii şi a vaselor (insuficienţă cardiacă, anevrism al aortei) sau cele ale mediastinului (adenopatii).
Inginerii trebuie să verifice calitatea sudurilor, integritatea pieselor asamblate din mai multe componente, calitatea circuitelor imprimate cu care sunt echipate submarinele, navele cosmice, alte echipamente sofisticate.
Toate aceste procedee de investigare utilizează razele X, descoperite de Wilhelm Röntgen şi care a primit primul Premiu Nobel pentru fizică.
Scurtă biografie
Wilhelm Röntgen s-a născut pe 27 martie 1845 în orăşelul Lennep din Prusia, acum parte componentă a oraşului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia, Germania. Tatăl său era, la vremea aceea, un prosper comerciant de mărfuri textile. La vârsta de trei ani, familia lui Wilhelm s-a mutat în Olanda, la Apeldorn, oraşul natal al mamei lui. În perioada copilăriei a manifestat pasiune pentru plimbările în natură, dar şi pentru farse mecanice complicate, dar inteligent elaborate.
Istoria spune că în 1862 era elev la Colegiul Tehnic din Utreht, dar a fost exmatriculat deoarece nu a vrut să spună care dintre colegii săi de clasă a desenat o caricatură a unuia dintre profesori. Voia să devină inginer mecanic, aşa că s-a înscris la Ins