Proiectul noii Constituţii a Republicii Moldova, înaintat ieri de Comisia pentru reformă constituţională, prevede modificarea mai multor articole, informează jurnal.md.
În primul rând, preşedintele Republicii Moldova ar fi ales prin vot direct, modificare necesară pentru a evita alegerile anticipate. Potrivit proiectului, şeful statului ar putea fi demis înainte de expirarea mandatului doar prin referendum.
O altă modificare se referă la articolul privind limba de stat, astfel încât limba oficială ar deveni limba română. Preşedintele Comisiei pentru reforma constituţională, Victor Popa, a declarat că proiectul conţine 80 de articole modificate şi 31 de articole noi, iar în total, va avea 156 de articole, spre deosebire de 143 câte sunt în actuala Constituţie.
Vot de la 16 ani
Proiectul mai prevede scăderea vârstei minime de vot la 16 ani.
Comisia s-a reunit ieri, la solicitarea preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Vineri seară, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană din Parlamentul de la Chişinău au avut o întrevedere cu uşile închise cu reprezentanţii societăţii civile, iar apoi şi cu ambasadorii SUA şi ai ţărilor membre ale UE, acreditaţi la Chişinău.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a precizat că recomandarea Comisiei de la Veneţia ar fi o soluţie foarte bună pentru depăşirea crizei din Republica Moldova.
Propunerea viza votarea în Parlament a schimbării unui singur articol din Constituţie şi anume acela care se referă la alegerea şefului statului.
Potrivit actualei Constituţii, Republica Moldova ar trebui să organizeze anul acesta alegeri anticipate, întrucât Parlamentul de la Chişinău a eşuat, de două ori consecutiv, să aleagă preşedintele ţării. Totuşi, dacă ar fi modificată legea fundamentală în sensul schimbării modului de alegere a preşedintelui, alegerile anticipate ar putea fi evitate. @