- Directorul Institutului de Cercetari Alimentare -
Otrava din farfurie
- Zapezile s-au dus si primavara ne bate in ferestre. In aceasta perioada, este dezintoxicarea o necesitate pentru organismul uman?
- Incontestabil, dezintoxicarea este o necesitate, mai ales dupa perioada rece, in care am abuzat de diverse preparate de carne, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Asta, cu atat mai mult cu cat traim intr-o era industriala, in care industria agro-alimentara a devenit super-intensiva, agricultura si industria alimentara utilizeaza organisme modificate genetic, se folosesc cantitati din ce in ce mai mari de ingrasaminte chimice, pesticide, hormoni si antibiotice de sinteza - culmea! - pentru obtinerea de alimente pentru om! Alimentul este transportorul cel mai semnificativ de substante xenobiotice, adica substante straine corpului omenesc, din ele facand parte toti acesti poluanti mentionati. Toate aceste substante toxice provenite din mediul inconjurator contamineaza alimentele. Ar trebui sa constientizam ca, prin alimente, toate aceste noxe ne ajung invariabil in farfurie si apoi in corp. Sunt studii care arata foarte sugestiv ca, prin intermediul alimentelor, patrund in corpul nostru cam un milion de molecule carcinogene. Circa o mie de astfel de molecule toxice ajung in organism prin inhalare, iar transcutanat (prin cosmetice si detergenti), aproximativ o suta. Din pacate, pe langa xenobiotice regasim in hrana de zi cu zi si aditivii ali mentari (E-urile, in numar de aproximativ 350, admise de UE la momentul actual), care nu sunt considerati toxici, fiind inclusi "cu voia noastra" in alimentatie, pentru ca diverse alimente sa poata fi produse la nivel industrial, pentru a le mari calitatile senzoriale si a le face - as indrazni sa spun - nenatural de savu roase. Deocamdata, aromele nu sunt introduse in categoria aditivilor alimentari