Toţi precupeţii sunt obligaţi să treacă marfa prin laboratorul medicului veterinar înainte să o scoată la vânzare. Medicii veterinari din judeţ sunt cu ochii în patru înainte de Paşte, pentru a preveni vânzarea de produse expirate.
În preajma sărbătorilor de Paşte, ouăle şi mieii sunt prioritare la cumpărături printre băcăuanii care respectă tradiţiile. Cum unii comercianţi încearcă să-şi rotunjească veniturile pe seama naivităţii clienţilor, inspectorii veterinari sunt cu ochii în patru.
„Scopul nostru este să prevenim apariţia toxinfecţiilor alimentare în perioada Paştelui, când creşte consumul alimentelor de origine animală“, a spus Vasile Zaharia, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău.
În acest scop, precupeţii care aduc ouă la vânzare trebuie să treacă mai întâi pe la veterinarul din piaţă, după care pot să-şi expună marfa. „Ouăle mele sunt proaspete. Abia le-am cules din cuibar. Nu vin cu ouă vechi, că mă bate Dumnezeu. Bine măcar că nu dăm bani pentru control“, răsuflă uşurată Maria Rotaru, una din precupeţele din Piaţa Centrală. Sute de ouă au fost aduse numai ieri dimineaţă în laboratorul pieţei pentru ca veterinarul să stabilească prospeţimea acestora. „Am verificat peste 400 de ouă şi niciunul nu a fost retras. În general, oamenii ştiu că nu au voie cu ouă vechi sau cu ouă de raţă sau de gâscă“, explică Florin Pahonţu, medicul veterinar din Piaţa Centrală.
În următoarea perioadă, două abatoare din judeţul Bacău vor fi monitorizate în mod deosebit de către inspectorii veterinari. În colimator se află unităţile din localităţile Nicolae Bălcescu şi Caşin, care au fost autorizate pentru sacrificarea mieilor de Paşte.
„Pentru pieţele din judeţ se vor face sacrificări doar în abatorul din Oneşti, care a fost autorizat pentru perioada 24 martie-4 aprilie. În c