Satul Bahrinesti, anexat de rusi in anii '40, a fost vizitat de regele Mihai si regina Ana, insotiti de printul Radu Duda.
Veritabil eveniment, vizita-pelerinaj s-a petrecut in luna mai 1999, de Duminica Mare. A durat 7 ore. Au fost 7 ore de simbolica intregire.
Sunt nascut in Bahrinesti si mi se pare minunat ca regele viziteaza satul meu natal rapit de rusi (iar dupa destramarea colosului sovietic, rusii, la cinism si zapaceala, l-au facut plocon Ucrainei!).
Asadar, regele a ajuns la Bahrinesti. Dintre toate tinuturile romanesti tragic instrainate in care traiesc milioane de romani, regele Mihai ajunge sa viziteze tocmai acest sat. si numai acest sat! Nu a avut voie sa se opreasca nici un minut in orasul Cernauti, pe unde trecea, totusi, convoiul sau. Ocupantii se temeau ca puterea romanismului cernautean sa nu transforme intregirea simbolica in una exploziv-reala.
Maxilarele slave ale istoriei
Spuneam ca a fost o intregire simbolica, de 7 ore. De altfel, chiar Majestatea Sa este un rege simbolic, al unei Romanii Mari, debordand peste marginile sale. Un rege varstnic, cu o regina varstnica. Iesiti definitiv din istorie. Un rege pensionat cu sila, de mult. Dar, in imaginarul colectiv, nu se poate concepe un rege pensionat. Asa ca nu se va sti niciodata ca regele a fost pensionat si pus la muzeul de ceara. Dupa cum nimeni nu stie ca Don Quijote a murit, si am vazut oameni, chiar in ziua de azi, care se mirau foarte tare cand le spuneam ca Don Quijote a murit. Pentru ei, el este etern. Asa si cu regele. Care acum aparea atat de viu, ca un descalecator. Cand il vedeai aici, la Bahrinesti, uitai in ce secol esti, uitai de maxilarele slave ale istoriei care au sfartecat Romania, il vedeai viu si intampinat de oameni transfigurati la vederea regelui lor. Atat de viu, atat de bine proptit la volanul masinii, domnind cateva