2010 este, pentru Romania, anul reconstructiei partidelor si al repozitionarii lor pe scena politica. Primul intrat in aceasta "miscare" a fost PSD-ul.
Printr-o coalizare interna a elementelor vechii garzi (Iliescu-Nastase-Mitrea), a fost eliminat de la conducerea partidului Mircea Geoana.Vina lui: nu a reusit sa impuna PSD-ul ca principala forta de guvernare si a ratat sansa "prezidentialelor". Cele doua esecuri l-au costat, desi avea sprijinul sefilor regionali de organizatii ("baronii"). Acestia au castigat autonomie fata de conducerea centrala, administrand filialele partidului dupa bunul plac. Ratarile lui Geoana, inclusiv cea a promisiunii de modernizare a PSD-ului, i-au alienat o parte din sprijinul teritorial, mai ales ca principalul sau aliat devenise seful organizatiei Bucuresti si primarul "de Ferentari", M. Vanghelie, personaj insolit, cunoscut prin mitocania si incultura lui. Geoana a fost inlocuit de Victor Ponta, "tanar lup" al partidului, prin aceeasi "schema" ce il dusese in varf. "Greii" PSD s-au retras, unii (C. Diaconescu) sub santaj, ajungandu-se la un nou compromis. Ponta nu va face nici o schimbare in PSD fara acordul "mentorului" sau, A. Nastase, proaspat reales in fruntea Consiliului National al partidului, si al "baronilor", ceea ce inseamna ca partidul va ramane in continuare aceeasi grupare oligarhica, specializata in dominarea mafiota a societatii, preluata din "arsenalul ideologic" al PCR.
Aliat, la alegerile prezidentiale (dar si inainte) cu PSD-ul, partidul liberalilor isi joaca identitatea si pozitia politica dupa Congresul ce l-a confirmat ca lider pe Crin Antonescu. Acesta a solicitat libertatea absoluta de conducere pentru a-si atinge obiectivele: plasarea partidului pe primul loc la "parlamentarele" din 2012 si castigarea "prezidentialelor" din 2014. "Dictatura antonesciana", sprijinita de cativa apropiati ai sefu