- Europarlamentar -
Spre lauda lor, europarlamentarii romani s-au raliat luptei pentru salvarea Rosiei Montane. Printre cei mai decisi combatanti, alaturi de Renate Weber, Daciana Sarbu si Catalin Ivan, se afla si parintele episcop Laszlo Tokes. Atitudinea sa radicala, manifestata in diferite ocazii publice, l-a transformat intr-un adversar redutabil al proiectului RMGC. "Nu putem accepta, pe teritoriul Uniunii Europene, ca dictatura banilor sa ne distruga biserici si cimitire, vestigii romane si peisaje unice, sa afecteze interesele Romaniei", afirma recent, la un seminar international dedicat "mineritului responsabil", domnia sa. Hotarat sa lupte pe toate caile legale impotriva celor ce se inchina exclusiv profitului, de a sensibiliza, impreuna cu ceilalti europarlamentari romani, Parlamentul si Comisia Europeana, domnul episcop ne-a acordat un interviu pe care-l considera un fel de angajament public al viitoarelor actiuni europene in care s-a implicat.
"Mutarea Rosiei Montane este o idee absurda, imi aduce aminte de planul de sistematizare din vremea dictaturii ceausiste"
- Cum explicati angajamentul dvs. atat de energic in apararea Rosiei Montane?
- Sunt un om care-si iubeste pamantul natal si tine la respectarea si mentinerea patrimoniului istoric si a mediului inconjurator. Atunci cand am fost ales, m-am angajat sa reprezint interesele tuturor cetatenilor romani, bineinteles si ale maghiarilor din Romania, dar nu numai. Acest proiect este un adevarat pericol ecologic, cultural si social. Recent, la Bruxelles, in cladirea Parlamentului European, a fost organizata o miniconferinta propagandistica pentru a obtine legitimare europeana pentru proiectul companiei canadiene. Eu mi-am expus clar opiniile impotriva realizarii minei de la Rosia Montana. Sunt impotriva, nu numai pentru faptul ca bisericile istorice sunt amenintate cu