"Am fost forţaţi să luăm măsurile cele mai dure, care nu au mai fost luate niciodată de un Guvern în această ţara", a declarat Papandreou , în faţă unui congres sindical reunit la Salonic, informeaza Mediafax.
"Am făcut asta pentru că lucrurile au atins un punct critic (...), am ajuns foarte aproape de a fi incapabili să ne împrumutăm", a explicat el.
Această este o situaţie pe care "vrem să o evităm cu orice preţ", a adăugat el.
"Suntem în stare de război, luptând împotrivă unor interese atât în interior, cât şi în exteriorul frontierelor noastre, care vor să obţină profituri de pe urmă situaţiei dificile şi a slăbiciunii în care se află Grecia în prezent", a subliniat Papandreou.
Premierul, a cărui ţara este membră a zonei euro, încearcă să obţină sprijinul Uniunii Europene (UE) pentru a menţine finanţele Greciei pe linia de plutire, în contextul unei datorii record şi a scumpirii creditului la care Grecia poate avea acces în prezent pe piaţă internaţională.
După sosirea lor la putere în octombrie 2009, socialiştii au trebuit să revizuiască în creştere deficitul bugetar, care a atins 30 de miliarde de euro în 2009. Datoria publică acumulată se ridică la aproape 300 de miliarde de euro.
"Vrem să evităm să avem de plătit dobânzi exagerate timp de decenii, fapt care ar condamna ţara la o recesiune profundă şi prelungită", a subliniat Papandreou.
El a avertizat că Grecia va recurge la sprijinul Fondului Monetar Internaţional (FMI) "în ultima instanţă", în cazul în care ţara nu obţine susţinerea necesară din partea UE.
Criză din Grecia se va află în centrul dezbaterilor la summitul european de la 25 martie.
"Am fost forţaţi să luăm măsurile cele mai dure, care nu au mai fost luate niciodată de un Guvern în această ţara", a declarat Papandreou , în faţă