1980. Czeslaw Milosz (1911-2004) primeşte Premiul Nobel pentru Literatură în numele Poloniei, o ţară care îi refuzase scrierile. Autorul a fost recompensat pentru meritul de a fi „ilustrat, cu o perfectă clarviziune lipsită de compromisuri, condiţia precară a omului într-o lume dominată de conflicte profunde“.
Poetul, romancierul şi eseistul Czeslaw Milosz s-a născut în satul Seteniai din Lituania, pe atunci teritoriu sub stăpânire rusă, la 30 iunie 1911, într-o familie de nobili polonezi. Întrebat, mai târziu, dacă se consideră mai degrabă lituanian decât polonez, Czeslaw răspundea: „Mă simt ca un lituanian căruia nu i-a fost dat să fie unul".
Mai citiţi şi:
VIDEO / Obama donează cei 1,4 milioane de dolari primiţi cu premiul Nobel
Donald Trump consideră că lui Al Gore ar trebui să i se retragă Nobelul
Nobel pentru un poet antifascist
În scrierile sale de mai târziu, autorul avea să descrie ţinutul natal ca pe o regiune îndepărtată şi uitată de istorie: „Multe secole la rând, în vreme ce împărăţii se ridicau şi se prăbuşeau pe ţărmurile Mediteranei, iar strămoşii lăsau moştenire urmaşilor rafinatele lor plăceri şi vicii, ţinutul meu natal a fost o pădure virgină ai cărei singuri vizitatori au fost câteva nave vikinge ajunse la ţărm".
Din 1918, familia Milosz se stabileşte la Vilnius, unde Czeslaw urmează cursurile de liceu. Un an după absolvire, publică primele versuri în „Alma Mater Vilnenis", o revistă universitară locală. Tot atunci, cofondează o grupare literară avangardistă numită „Zagary". Doi ani mai târziu, în 1933, publică primul volum de versuri, după care, la absolvirea Facultăţii de Drept, părăseşte ţara natală, obţinând o bursă pentru a-şi continua studiile la Paris.
Lupte şi exiluri
În 1936 revine în Lituania, unde începe să lucreze la postul de radio polonez din Vilnius, dar un an mai târziu este co