Preparatele care conţin substanţe fără niciun efect terapeutic au totuşi beneficii, susţin studiile recente. Specialiştii explică modul în care acţionează aceste mici înşelătorii.
Magie pentru unii, înşelătorie pentru alţii, efectul placebo întreţine în continuare polemici în lumea medicală. Placebo este termenul folosit pentru un preparat farmacologic inactiv. Astfel de substanţe inactive sunt folosite în farmacologie drept martori în diverse studii, dar şi în diverse tratamente. În prezent, se admite faptul că placebo sunt capabile să îmbunătăţească starea de sănătate a pacienţilor în aproximativ o treime din cazurile tratate astfel.
Un articol recent, publicat de revista „Lancet", pune într-o lumină nouă efectele placebo. Studiile efectuate de Fabrizio Benedetti (de la Universitatea din Torino) şi de colegii săi - încununare a altor cercetări efectuate deja de zece ani - au ajuns la concluzia că în practică nu este necesară administrarea unui produs placebo pentru a obţine un efect: din punct de vedere psihologic, principalele mecanisme implicate sunt cele de aşteptare pentru bolnavi şi de condiţionare.
Fie că e vorba de durere sau de dependenţă, acţiunea unui placebo este cu atât mai pronunţată cu cât speranţa pe care o au bolnavii este mai mare, eventual indusă de sugestia medicului, aspect foarte important.
Efecte similare opioidelor
În analizarea durerii, studiile RMN au confirmat faptul că substanţele inactive - prezentate pacientului drept medicamente extrem de eficiente - induc în creier aceleaşi modificări ca şi medicamentele opioide. Aceleaşi modificări şi reacţii au fost observate şi în creierul bolnavilor de Parkinson şi al celor afectaţi de depresie. „Articolul din Lancet este o abordare excelentă", consideră dr. Jean-Jacques Aulas, psihofarmacolog şi psihiatru la spitalul din Saint-Etienne (Franţa). Medicul crede că efectu