De 11 ani, băcăuanul Marius Ştefănachi restaurează cu migală obiectele de patrimoniu care sunt expuse la Memorialul de la Ipoteşti din judeţul Botoşani.
Încă din copilărie, Marius Ştefănachi a fost atras de domeniul artelor plastice. Pictura, sculptura şi viaţa boemă a artiştilor l-au fascinat dintotdeauna. De aceea a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Bacău şi a visat să trăiască în această lume a creativităţii.
A început cu desenul tehnic
Visul său s-a spulberat când a primit ordinul de încorporare în armată. Ca să scape de stagiul militar, Marius Ştefănachi a ales o soluţie de compromis. S-a înscris la Institutul de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini Bacău, unde şi-a găsit refugiul în desenul tehnic. După absolvire, Marius Ştefănachi a lucrat în domeniul tehnic cinci ani. Pasiunea sa pentru artă şi creaţie l-a urmărit în tot acest timp, aşa că a făcut o schimbare radicală în anul 1993, când a devenit administrator la Centrul de Creaţie „George Enescu“ din Tescani-Bacău.
Cei trei ani petrecuţi aici au fost benefici pentru că a intrat în contact cu marii oameni ai culturii româneşti. „Aici i-am cunoscut pe Pleşu, pe Horia Bernea, Patapievici, Ulici, marele dirijor Elenescu şi alte mari personalităţi ale culturii de la care învăţat să fiu un român adevărat şi să înţeleg rolul culturii şi importanţa păstrării tradiţiei“, a spus Marius Ştefănachi. În 1996, a devenit administrator al Memorialului Ipoteşti. Experienţa dobândită la Tescani a transpus-o la Ipoteşti. Timp de trei ani, a reuşit să aducă pe meleagurile lui Eminescu cei mai importanţi pictori peisagişti din România.
A lucrat cu Horia Bernea
„Am reuşit să organizez prima tabără de creaţie condusă de Horia Bernea. Pictori de valoare din grupul «Prolog» au stat stat la Ipoteşti şi au realizat lucrări importante inspiraţi de peisajele de la Ipoteşti