Pentru a micşora riscurile asupra sănătăţii, specialiştii recomandă folosirea apei îmbuteliate. Rugina, plumbul şi clorul sunt câteva pericole ascunse în apa de la robinet. Chiar şi când aceste impurităţi sunt la limita acceptată, ingerarea zilnică duce în timp la diverse afecţiuni.
Clorinarea este o metodă eficientă de purificare a apei de băut şi a prevenit foarte multe boli care se puteau transmite prin intermediul apei de la robinet. Totuşi, studiile au arătat că aportul constant de clor în organism ajunge să fie un factor de risc în apariţia cancerului, iar persoanele cu istoric în privinţa acestei boli ar trebui să evite de la bun început consumul apei potabile clorinate.
De asemenea, este contraindicat consumul de apă de la robinet persoanelor care au afectări renale, pentru că le agravează starea.
„Potabilă", dar cu plumb
Calitatea apei la staţia de purificare poate fi în parametrii normali, dar, până la momentul în care apa ajunge la robinetul din casă, calitatea ei poate fi mult alterată. Materialele din care sunt realizate instalaţiile de distribuţie a apei şi care pot avea elemente realizate din plumb duc la încărcarea apei cu metale grele.
Studiile au arătat că, mai ales în cazul copiilor, şi cantităţile mici de plumb pot cauza probleme de învăţare şi deficit de atenţie, iar, în multe dintre cazuri, aceste modificări sunt ireversibile. Presiunea sângelui şi producţia de hemoglobină, care asigură transportul de oxigen în organism, pot fi afectate, la adulţi, de ingerarea apei care conţine plumb.
Comparativ cu plumbul, efectele ruginei care poate fi prezentă în apă din cauza instalaţiilor vechi sunt mai puţin nocive. Totuşi, fierul ingerat poate leza direct celulele din tractul gastrointestinal şi poate fi toxic pentru întreg organismul dacă depăşeşte dozele pe care le poate suporta acesta.
Apa carbogazoasă dă disfu