În funcţie de facilităţi şi program, preţurile pentru un sejur de patru variază între 280 de lei şi 600 lei. Oferta pensiunilor este valabilă în perioada 2-5 aprilie 2010. Majoritatea pensiunilor din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului au anunţat că locuri disponibile pentru sejuruul de Paşte au fost deja ocupate.
Turiştii care şi-au făcut rezervări sunt fie din marile oraşe, fie străini din Ungaria, Franţa sau Germania. Aceştia sunt atraşi atât de bucatele româneşti, cât şi de tradiţiile specifice zonei. Sejururi ieftine şi atractive pot fi obţinute prin intermediul Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). „Pachetele de servicii includ pelerinaje la biserici şi mănăstiri, pentru rugăciune, şi desigur mese festive. Valoarea acestor pachete nu depăşeşte 280 lei pentru o persoană, pentru trei zile şi două nopţi, şi include zilnic două mese, plus masa festivă de Paşte“, a spus Emil Comşa, preşedintele ANTREC Alba.
Specialităţi locale la masă
Turiştii sunt atraşi de masa tradiţională şi obiceiurile specifice zonei. O gazdă bună îşi întâmpină turiştii cu preparate din carne de miel sau porc. De pe masă nu pot lipsi drobul sau mielul la proţap, cozonacul cu nucă, ouăle roşii, pasca, vinul şi ţuica de prune.
„Vom pregăti bucate de casă, preparate după vechi reţete ardeleneşti. Drobul de miel sau guşiţa, cum i se spune la noi, îl facem după o reţetă a bunicii. La masa de Paşte vom servi ciorbă din cap de miel cu macriş, friptură de miel, tocană la ceaun şi balmoş. Toate acestea, alături de vin roşu sau alb, după preferinţă. Cine nu se împacă bine cu vinul, poate să încerce o ţuică de mere, pere ori prune sau afinată, vişinată şi cireşată, toate făcute în cazanul nostru“, a spus reprezentantul Pensiunii Sub Piatră, din comuna Sălciua. Un sejur de patru zile şi trei nopţi la această pensiune costă 550 de lei.