De ce? De plăcere! Cum? Cu pasiune. De unde? De sus. Fotografie aeriană profesională. Un job frumos, dar dificil. V-aţi putea întreba care este definiţia fotografiei aeriene, drept urmare e bine să aflaţi că aceasta este totalitatea imaginilor surprinse de o cameră foto aflată într-un punct de staţie superior, însă niciodată de pe o structură construită. Odată ce ai zburat, nu mai poţi fi înfrânt. Eşti liber, te simţi invincibil, puternic şi încrezător. Acesta este şi cazul lui Mircea Stoian, inginer de meserie, care a cumulat pasiunea pentru zbor cu cea pentru fotografie. Mircea Stoian s-a născut la Constanţa, la 4 august 1966. A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică, între 1984-1989.
În 1992 a participat la un curs de artă fotografică la Şcoala de Arte Constanţa şi de atunci fotografia a devenit viaţa lui. A învăţat în fiecare zi câte ceva şi ca să fie sigur pe ce face a absolvit la Marine Training Center Constanţa un curs de video-cameraman. Din 1992 până acum a realizat fotografie aeriană în Dobrogea şi a avut colaborări (foto) cu publicaţii din România.
Ultima expoziţie, cea de-a patra, numită "Olbic", a fost realizată alături de un bun prieten, Răzvan Nicola, şi împreună au reuşit să atragă atenţia lumii asupra acestui gen de fotografie. Temele abordate au fost istoria, arheologia, natura, dar a fost şi fotografie experimentală. Mircea Stoian explorează, cercetează, află, ştie, gândeşte, simte şi, cel mai important, se exprimă fotografic.
SARCINĂ DE SERVICIU
L-am întrebat pe Mircea Stoian despre fotografie, despre zbor, despre lumină, despre întuneric. Ne-a răspuns, cu modestia ce-l caracterizează, discret, dar ferm. "La realizarea primei fotografii aeriene nu-mi imaginam că zborul la joasă altitudine şi fotografiile aeriene îmi vor influenţa aşa de mult viaţa. În anul 1992 am făcut un set de foto