Ameninţat că va rămâne fără serviciu, un dâmboviţean s-a reprofilat şi acum realizează vitralii. Ion Toader, inginer mecanic de profesie, s-a specializat la un meşter sticlar din Bucureşti şi a devenit singurul producător de vitralii din Dâmboviţa.
Vitraliile au fost întotdeauna căutate, atât pentru lăcaşuri de cult, instituţii, hoteluri, restaurante, cât şi pentru case particulare. Aşa că producerea sticlei colorate a fost cea mai la îndemână soluţie pentru Ion Toader când a intrat în şomaj tehnic. Inginer mecanic la fabrica din Dragomireşti, el s-a gândit că nu poate să aştepte cu mâinile-n sân decizia de disponibilizare. Aşa că şi-a propus să revină la o pasiune mai veche - desenul. „Lucram la stat şi era greu. Am vrut să-mi deschid o afacere proprie, iar în 2006 m-am gândit să aduc tehnica vitraliilor şi la Târgovişte, pentru că nu există aici nimeni care să se ocupe cu aşa ceva. Am căutat pe internet şi m-am documentat. Apoi am apelat la un meşter din Bucureşti, de la care am furat meserie. Această meserie nu se învaţă, se fură. Tot ce trebuie e o masă de lucru şi dorinţa de frumos”, povesteşte dâmboviţeanul care locuieşte în Aninoasa, la cinci kilometri de Târgovişte, unde are şi atelierul de lucru.
Cel mai mult de lucru, la biserici
Tehnica pe care o foloseşte Ion Toader nu este cea clasică de realizare a vitraliilor. „Tehnica este una nouă şi se numeşte Overlay. Nu se mai fac vitralii ca odinioară. Acum se aplică film colorat pe sticlă, iar spaţiile dintre bucăţile de film se delimitează cu plumb. Se lucrează pe o bucată întreagă de sticlă, ceea ce oferă rezistenţă mai mare. Filmul şi plumbul securizează şi armează în acelaşi timp”, explică meşterul. „Ceea ce fac nu a presupus o investiţe mare. Dar e nevoie de răbdare, meticulozitate şi de simţ artisctic”, este de părere bărbatul. El pune la dispoziţia clienţilor peste 1000 de modele car