Potrivit unui proiect de hotărâre guvern, se reduc din nou limitele în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabie
Marius Bostan: Aceşti bani erau folosiţi numai pentru investiţii, ceea ce ar putea bloca proiecte deja în derulare
Guvernul va restrânge, pentru al doilea an consecutiv, cu 36% limitele maxime în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabile în acest an pentru proiecte care nu beneficiază de fonduri UE, de la 2,5 miliarde lei la 1,6 miliarde lei, cea mai mică ajustare fiind operată la judeţe, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Limitele maxime pentru contractarea de împrumuturi de la bănci sau prin emisiuni de obligaţiuni au scăzut pentru comune de la 457,5 milioane lei la 275,4 milioane lei (-40%), pentru oraşe de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%), pentru judeţe de la 287 milioane lei la 223 milioane lei (-22%) şi pentru Bucureşti de la 714,5 milioane lei la 436,4 milioane lei (-39%).
Statul taie din banii pentru investiţii
Marius Bostan, senior partners al VMB Partners, ne-a menţionat că aceste împrumuturi pe fonduri rambursabile se fac numai pentru investiţii, iar statul prin acest proiect de hotărâre de guvern taie efectiv din banii destinaţi investiţiilor. ''Proiectul trebuia mai întâi discutat cu asociaţiile autorităţilor locale. Limita propusă este destul de mică, se taie foarte mult. Dacă statul vrea să ţină în frâu deficitul bugetar, ar trebui să taie din alte tipuri de cheltuieli, şi nu cele care se fac în scop investiţional. Practic prin acest proiect statul taie din investiţii, iar pe timp de criză nu se face aşa ceva. Cheltuielile cu investiţiile ar trebui încurajate, nicidecum limitate'', a declarat pentru Curierul Naţional, Marius Bostan.
Totodată, reprezentantul VMB