Raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi în Bulgaria este publicat, marţi, la Bruxelles. Documentul arată că reformele în România au stagnat iar în Bulgaria ele continuă. Un an electoral, anul 2009 a dus la stagnarea reformelor în România, textul documentului n-o spune ca atare dar faptul că ritmul din iulie 2009 al reformelor nu a fost menţinut este legat de campania electorală, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi în Bulgaria este dat publicităţii marţi, el arată că reformele în România au stagnat iar în Bulgaria ele continuă.
Un an electoral, anul 2009 a dus la stagnarea reformelor în România, textul documentului n-o spune ca atare dar faptul că ritmul din iulie 2009 al reformelor nu a fost menţinut este legat de campania electorală.
În Bulgaria însă, reformele avansează iar Comisia Europeana este la curent cu toate eforturile guvernului bulgar de centru dreapta de a eradica corupţia, ce-i drept chiar săptămânile trecute un alt fost ministru socialist a fost inculpat.
De altfel acesta este şi primul raport al Comisiei Europeana de când guvernul lui Boyko Borissov a fost instalat în iulie anul trecut iar Bruxelles-ul a aşteptat acum ca Bulgaria să finalizeze codurile de procedură civilă şi penală pentru a publica documentul, care era aşteptat din februarie.
Pentru România, textul subliniază însă intârzieri în discuţiile parlamentare interne privind cele două coduri.
În schimb, DNA păstrează ritmul de lucru îmbucurător din anii trecuţi iar dosarele de corupţie au crescut cu o treime în 2009 faţă de 2008, se menţionează în raport.
Documentul Comisiei Europene este unul pur tehnic, de etapă, cel care conţine şi elemente politice va fi dat publicităţii în vară.
Tot acela va spun