Doru Mureşan adună lemne din pădure şi le transformă în mobilier rustic, obiecte decorative sau balansoare pentru copii. Născut în Câmpeni - capitala Ţării Moţilor, Doru Mureşan spune că s-a simţit mereu atras de prelucrarea lemnului, meşteşug cu tradiţie adânc împământenită în Apuseni.
„La început a făst o pasiune. Mai apoi, plecat fiind în Austria, am văzut acolo genul acesta de meşteşug, anume confecţionarea de mobilier rustic de grădină şi am transformat pasiunea în afacere”, povesteşte Doru Mureşan.
Produce suporţi de flori din rădăcini de copaci
În anul 2002 şi-a demarat propria afacere în acest domeniu aparte. Şi-a deschis o expoziţie permanentă în localitatea Unirea, spaţiu special amenajat pentru comercializarea produselor sale. Mai are doi salariaţi pe care i-a învăţat meserie şi le-a inoculat dragostea de acest meşteşug. „Umblăm mult prin pădure. Mergem cu tema făcută de acasă, căutăm un anumit lemn pentru a face ceea ce ne-am propus, dar dacă dăm de un lemn aparte, interesant, din care ar ieşi ceva deosebit, îl luăm imediat”, explică meşteşugarul. Foloseşte mult lemnul rotund de carpen (pentru striaţiile care dau un farmec aparte produsului) şi prelucrează lemnul de stejar sau brad, dar utilizează mult şi rădăcinile de arbori.
„De multe ori săpăm pentru a scoate rădăcinile copacilor, pe care le folosim pentru a confecţiona suporţi de flori sau alte lucruri decorative”, precizează Doru Mureşan. Produsele meşteşugarului sunt împărţite pe trei categorii, respectiv utilitare (mese, bănci, scaune, şezlonguri, fotolii), obiecte decorative (suporţi de flori, cărucioare, roabe, coşuri ornamentale) şi produse pentru copii (locuri de joacă, leagăne, balansoare etc.).
A exportat în Italia, Anglia, Germania şi Franţa
Procesul de producţie este inedit. Imediat după recoltarea lemnului din pădure, meşteşugaru