Leul a reusit o intarire surprinzatoare in fata euro la inceputul acestui an, cu 3,5%, si contrazicand astfel asteptarile analistilor care intrevedeau mai degraba presiuni de depreciere, insa chiar si asa ramane cu mult in urma "verilor" sai din regiune, zlotul polonez si forintul maghiar.
Euro este tranzactionat acum la Bucuresti la 4,07 lei, cu numai 5,5% mai jos fata de varful istoric inregistrat in ianuarie 2009, de 4,31 lei, cand toata lumea paria pe prabusirea monedelor din economiile emergente din regiunea Europei Centrale si de Est. Tot in primul trimestru din 2009 atat zlotul cat si forintul au atins minimele istorice in fata euro, insa ambele monede au recuperat circa 20% de atunci.
Acest decalaj fata de revenirea monedelor vecine si nivelul relativ ridicat al dobanzilor pe plan local sunt de altfel si principalele motive ale interesului curent pentru leu, care a reusit constant in ultima perioada sa evite corectiile regionale.
"Moneda locala continua trendul de intarire usoara, in ciuda dobanzilor mici de pe piata monetara (de 3%-6% pe an, n. red.). Consideram ca o prelungire a acestei tendinte ar putea atrage rezistenta bancii centrale, dar cel putin pentru moment aceasta nu a fost vizibila. Astfel, pe termen scurt, nu putem exclude niveluri mai apreciate ale cursului", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. El era in toamna trecuta printre pesimistii care vedea euro urcand la 4,5 lei in aceasta primavara.
Oficialii Bancii Nationale, de la economistul-sef Valentin Lazea pana chiar la guvernatorul Mugur Isarescu, au aratat inca din toamna trecuta ca nu este de dorit o apreciere prea puternica a leului, care ar afecta din nou exporturile, singurul motor care trage in prezent pentru revenirea economiei. Semnalele transmise de BNR au limitat potentialul de apreciere al leului, dealerii temandu-se de eventual