Peste 70% din producţia anuală de vin din România, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizată şi se împarte între autoconsum şi piaţa neagră, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei din România (PNVV). "Producţia anuală de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt în piaţa fiscală. Restul reprezintă autoconsum şi piaţa neagră", a spus
Peste 70% din producţia anuală de vin din România, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizată şi se împarte între autoconsum şi piaţa neagră, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei din România (PNVV).
"Producţia anuală de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt în piaţa fiscală. Restul reprezintă autoconsum şi piaţa neagră", a spus Gheorghe.
El crede că statul ar trebui să facă excepţie de la fiscalizare pentru maxim 20 hectolitri de vin la producătorii individuali, iar cei care produc între această cantitate şi 1.000 hectolitri să fie luaţi în evidenţă fiscală.
"Producătorii mici ar trebui să îşi declare partea de comercializare. În vinăriile din piaţă sau de lângă blocuri nu ştiu în ce măsură se respectă standardele de calitate", a afirmat Gheorghe.
El apreciază că, prin nefiscalizarea pieţei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro.
Se produce vin alb, deşi se caută vinul roşu
Oficialul PNVV a mai spus că o altă problemă a pieţei de profil din România este că se produce preponderent (peste 60%) vin alb, în condiţiile în care pe piaţa eurpeană cel mai căutat este vinul roşu.
"Dorim să schimbăm acest lucru şi vrem să încurajăm cultivarea soiurilor de vin roşu", a spus Gheorghe.
El crede că o a