Faptul că ei trăiesc în Europa de peste 500 de ani nu pare să fi schimbat prea mult lucrurile. Ceea ce contează este că romii au o culoare a pielii şi o cultură diferită, uşor de distins şi, în general, neintegrată. Este adevărat că romii sunt cetăţeni europeni şi că în această calitate ei sunt egali în faţa legii, deşi, după cum ştim din 'Ferma Animalelor' a lui George Orwell, toţi sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii. Nimic nu este mai adevărat decât acest lucru în cazul romilor.
Prin urmare, nu este ceva nou că aceştia sunt din nou victimizaţi. Ceea ce este nou, pentru că se întâmplă foarte rar, este că recent romii au obţinut o decizie importantă în favoarea lor.
În această săptămână, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a recunoscut faptul 15 elevi romi din Croaţia, unde romii reprezintă aproximativ 1% din populaţie, au fost discriminaţi. În 2002, romii din regiunea Medjimurje au dat în judecată şcolile elementare deoarece cei 15 elevi au fost plasaţi într-o clasă separată şi li s-a predat cu 30% mai puţin din programa obligatorie, invocându-se faptul că ei nu cunoşteau croata. Romii trăiesc însă în ghetouri în Croaţia, iar adulţii abia vorbesc limba ţării.
La început, un tribunal local şi unul regional au respins plângerea romilor. Într-un final Curtea constituţională croată a făcut acelaşi lucru - după ce a tergiversat procesul şase ani - interval pe care CEDO l-a considerat extrem de lung şi de nejustificat.
Cu toate acestea, romii au dus cazul la CEDO, care a da o decizie în favoarea lor. Copiii nu sunt vinovaţi pentru că nu ştiu limba croată, iar aceasta sau oricare altă speţă nu ar trebui să constituie un motiv de discriminare, a decis curtea.
Dincolo de faptul că, prin această decizie CEDO a trimis un mesaj important în privinţa respectării egalităţii în faţa legii, copiii romi au primit fi