Subiectul crimelor din decembrie 1989 a fost tratat în cadrul emisiunii Naşul de la B1 TV, Radu Moraru avându-i ca invitaţi pe istoricul Alex Mihai Stoenescu şi redactorul şef de la Adevărul, Grigore Cartianu. De această dată, a fost discutat un articol, apărut în Ziarul Scânteia Poporului, pe care îl puteţi urmări în filmuleţul de mai sus.
Citiţi şi:
"Dosarele Revoluţiei, instrumentate cu spaima că te împuşcă unul ca Voicu"
Plecând de la acest material, Cartianu a spus că Scânteia Poporului, plus România Liberă, în frunte cu Televiziunea Română şi Radioul Public făceau dezinformări crunte şi incitau ridicarea la luptă, dându-le oamenilor şi arme.
"Ceea ce este extrem de grav în pagina 1 din Scânteia Poporului este înarmarea civililor. Acest subiect a fost legat direct de către Curtea Supremă de Justiţie şi de Procuratură în raportul pe care l-a înaintat Parlamentul României, în pierderea de vieţi omeneşti", spune şi Mihai Stoenescu. "Una din cauzele morţii celor 942 de oameni, după evacuarea lui Ceauşescu şi îndepărtarea lui de la putere, a fost înarmarea civililor. Fie redactorul şef, fie cel care a dat ordin şi a indus acest subiect al înarmării civililor, sunt pasibili de judecată, de cercetare, având în vedere că justiţia a stabilit un raport de cauzalitate între înarmarea civililor şi pierderea de vieţi omeneşti.
În al doilea rând, Silviu Brucan, încă din 22 seara, şi-a constituit un birou în clădirea Casei Scânteii, unde a chemat o serie întreagă de colaboratori şi cu care a făcut două lucruri: 1. I-a pus la lucru pentru a întocmi primul decret al Revoluţiei, privind regimul presei în România. Acest decret nu a mai apucat să fie dat pentru că s-au opus jurnaliştii. 2. Silviu Brucan, cu această echipă, exercita cenzura. Nu apărea absolut nimic în presă, fără aprobarea lui Silviu Brucan.
Asupra acestor aspecte ex