Târg-mureşenii au rememorat sâmbătă evenimentele din martie '90, la două decenii de la ciocnirile interetnice.
Bilanţul tragediei din martie 1990, adică cinci morţi - dintre care doi români şi trei maghiari - şi 278 de răniţi, stârneşte pasiuni în conti-nuare. La Topliţa a avut loc o întâlnire organizată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, în care au cerut ajutorul autorităţilor împotriva enclavizării la care sunt supuşi românii. La Târgu-Mureş, maghiarii au comemorat, la rândul lor, evenimentele.
Laszlo Tokes şi Corneliu Vadim Tudor - ambii sunt în prezent europarlamentari - au fost personajele centrale ale celor două întâlniri care au avut loc la Târgu-Mureş, respectiv Topliţa. Primul eveniment a debutat cu un Marş al Dreptăţii cu Făclii, organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.
A doua întâlnire a avut loc sâmbătă la Topliţa, unde Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna a făcut public un memoriu prin care cere guvernanţilor să ia măsuri împotriva „modului în care populaţia românească din zonă este nesocotită, marginalizată şi tratată ca o populaţie aservită, neexistând egalitate de şanse la obţinerea unui loc de muncă şi nici un comportament civic prietenesc şi de colaborare". Participanţii au mai militat împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc.
„Nu putem să ignorăm faptul că anumite cercuri româneşti care militează împotriva pericolului unguresc şi îi învinovăţesc pe unguri pentru izbucnirea conflictului de acum 20 de ani (de la Târgu-Mureş - n.r.), Forumul Civic al Românilor, ne numesc revanşarzi. S-au întâlnit la Topliţa pentru a împinge antimaghiarismul în politică şi militează împotriva regiunii de dezvoltare Ţinutul Secuiesc", a afirmat Tokes.
Sute de persoane au participat la cele două întruniri. La cea de la Târgu-Mureş au fost invitaţi Gabriel Andreescu, Marius Oprea, Zoltan