Grecia, ca si Romania in urma cu mai bine de un deceniu, este indrumata sa anunte intrarea in incapacitate de plata de cei mai puternici membri ai zonei euro.
Ironia sortii face ca, in 1997, Romania a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata datorita banilor primiti din privatizarea operatorului national de telefonie fixa Romtelecom, care a fost vandut catre compania elena OTE. "Am o amintire foarte incarcata de emotii, cu oameni care asteptau cu sufletul la gura intrarea banilor din privatizarea Romtelecom pe parcursul anului 1997, cand toate agentiile de rating preconizau intrarea Romaniei in incapacitate de plata", isi aminteste Ion Nestor (desen), unul dintre cei mai respectati avocati din Romania.
Daca acum mai bine de zece ani tara noastra era, potrivit tuturor agentiilor de rating si actorilor din piata, la un pas de faliment deoarece nu reusea sa isi plateasca datoriile externe, acum a venit randul Greciei. Daca pe noi ne-au salvat banii veniti de la Atena, pe greci cine ii va salva?
Grecia ar trebui sa accepte necesitatea intrarii in incapacitate de plata, acest lucru putand servi drept exemplu si pentru celelalte state cu probleme, a spus Thilo Sarrazin, membru al consiliului director al bancii centrale a Germaniei, citat de Les Echos.
Exista insa si optimisti care cred ca Grecia poate sa decida singura care este solutia potrivita.
"Este o confuzie generala", a spus Daniel Gros, directorul Centrului pentru Studii Politice Europene din Bruxelles, citat de Bloomberg. "Poate politicienii din Franta si Germania ar trebui sa ramana tacuti o perioada. Grecia este o tara suverana si va face ceea ce va dori."
Grecia, ca si Romania in urma cu mai bine de un deceniu, este indrumata sa anunte intrarea in incapacitate de plata de cei mai puternici membri ai zonei euro.
Ironia sortii face ca, in 1997, Romania a reus