Două treimi din populaţia de la ţară nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă în sistem centralizat. Concluzia vine chiar de la Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, de Ziua Mondială a Apei. În plus, nici un mare oraş din România nu are staţii de epurare a apei, la standarde europene, spune la RFI Corina Boscornea, şef de serviciu la Departamentul Planificare de Management la Administraţia Naţională Apele Române.
Două treimi din populaţia de la ţară nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă în sistem centralizat. Concluzia vine chiar de la Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, de Ziua Mondială a Apei.
În plus, nici un mare oraş din România nu are staţii de epurare a apei, la standarde europene, spune la RFI Corina Boscornea (audio), şef de serviciu la Departamentul Planificare de Management la Administraţia Naţională Apele Române.
"Când vorbim de mari oraşe, de fapt vorbim de oraşe cu peste zece mii de locuitori. Această problemă este legată de tehnologia necesară în procesul de epurare a apelor. Cu cât aglomerarea este mai mare, cu atât normele impuse, limitele stricte la care trebuie să evacuăm apele uzate, parametrii la care trebuie să ajungă sunt mai scăzute. Ca atare, sunt necesare investiţii mari pentru a putea realiza aceste procese", explică Boscornea, la emisiunea Planeta Verde.
Comunitatea internaţională a decis cu ocazia summit-ului mondial pentru dezvoltare durabilă desfăşurat în 2002 la Johannesburg reducerea la jumătate până în anul 2015 a numărului persoanelor lipsite de apă potabilă şi a proporţiei persoanelor fără acces la utilităţi sanitare.
Consiliul Mondial al Apei estimează că 50% din populaţia globului ar putea rămâne fără apă potabilă în 2025. Corina Boscornea, intervievată de Cosmin Ruscior.
Două treimi din populaţia de la ţară nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă în sistem centralizat. Concluzia vine