Şefii diplomaţiilor europene dezbat la Bruxelles crearea Serviciului de Acţiune Externă, un fel de Minister european al Afacerilor Externe, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Aceasta este ultima dezbatere înainte ca planul Serviciului să fie aprobat de statele membre ale UE şi de Parlamentul European, la sfârşitul lunii aprilie. Cele două aprobări nu sunt simultane, dar se speră ca procedura să fie repede încheiată.
Şefii diplomaţiilor europene dezbat la Bruxelles crearea Serviciului de Acţiune Externă, un fel de Minister european al Afacerilor Externe, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Aceasta este ultima dezbatere înainte ca planul Serviciului să fie aprobat de statele membre ale UE şi de Parlamentul European, la sfârşitul lunii aprilie. Cele două aprobări nu sunt simultane, dar se speră ca procedura să fie repede încheiată.
Proiectul viitorului Minister european al Afacerilor Externe conţine încă multe necunoscute, nu se cunoaşte numărul total al angajaţilor săi, nici cine îl va conduce şi nici care-i va fi statutul juridic sau sursa de finanţare.
Două mii de angajaţi ai instituţiilor europene vor fi împrumutaţi acestui serviciu, urmând ca alte circa patru mii de persoane, alese prin concurs printre funcţionarii statelor membre să întregească acest efectiv până la sfârşitul anului.
Cotele geografice ar trebui să fie luate în calcul privind acest ultim aspect, deşi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton doreşte să pună mai degrabă accentul pe competenţa, nu pe apartenenţa la un stat membru sau altul.
Apoi, mai multe organigrame circulă în acest moment, dar nici una nu a fost aprobată, nu se ştie prin urmare cine va fi secretarul general al Serviciului de Acţiune Externă, un fel de adjunct al doamnei Ashton.
În fine, miniştrii de Externe ai UE discută la reu