"Am dovedit că rămânem un popor capabil de lucruri mari", a declarat Obama, în noaptea de duminică spre luni, după ce reprezentanţii tocmai aprobaseră cu 219 voturi pentru şi 212 împotrivă textul adoptat în decembrie de Senat.
Obama ar urma să promulge rapid textul legislativ al reformei aflate în centrul programului său electoral.
"În această seară am depăşit povara politicii, în contextul în care toţi specialiştii afirmau că acest lucru nu mai era posibil", a subliniat preşedintele, surâzător, dar sobru, exprimându-se în direct la televiziune.
În timpul celor aproape zece ore de dezbateri de duminică, cele două tabere au avut o ultimă confruntare. Republicanii şi-au reiterat opoziţia faţă de planul propus de democraţi şi considerat prea costisitor. Aceştia din urmă au afirmat că un "statu quo" nu poate fi acceptabil.
"Avem în faţa noastră un proiect de lege pentru a schimba o traiectorie care nu este viabilă", a spus liderul majorităţii democrate, Steny Hoyer, evocând costul ridicat al sănătăţii în Statele Unite.
Preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, care a fost îndelung aplaudată de tabăra sa, a salutat "angajamentul de neclintit" al preşedintelui Obama pentru cauza reformei.
Republicanul Mike Pence, al treilea în ierarhia opoziţiei, a afirmat, ironic: "Doar la Washington se poate spune că se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se în acelaşi timp bani pentru contribuabili".
Reforma, care costă 940 de miliarde de dolari pe o perioadă zece ani, ar urma să reducă deficitul american cu 138 de miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO). Textul prevede o scădere a cheltuielilor programului de asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă (Medicare).
În total, textul ar urma să permită unui număr de 32 de milioane de americani, în prezenţi lipsiţi de o asigurare medicală, să beneficieze de