În timp ce firmele private se luptă să reziste, instituţiile statului se umflă, la propriu. În 2009, doar mediul privat a dus greul prăbuşirii economiei. în 2010, soarta este aceeaşi: să suporte declinul şi să plătească factura incompetenţei guvernanţilor.
Orice manager de companie ştie că atunci când îi scad veniturile, automat, trebuie să-şi diminueze şi cheltuielile. Este principiul fără care o afacere nu poate să reziste. Oamenii care par să nu înţeleagă în ruptul capului acest mecanism sunt guvernanţii de la Palatul Victoria.
Aproape 82% din cei peste 762.000 de şomeri înregistraţi în luna februarie la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă proveneau din sectorul privat. În ciuda promisiunilor de a reduce costurile cu personalul, rezultatele întârzie să apară.
REFORMĂ ZERO
Anul trecut, sectoarele din economie în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de salariaţi au fost administraţia publică, apărarea şi asigurările sociale. De la 217.000 de angajaţi, în decembrie 2008, numărul acestora a urcat la aproape 230.000 de persoane, la finalul anului trecut.
În industria prelucrătoare, spre exemplu, au dispărut în 2009 aproape 200.000 de locuri de muncă, iar în construcţii s-au evaporat 80.000 de slujbe, adică 20% din total. Mircea Purcaru, administratorul firmei de transport Samsara din judeţul Arad, a simţit pe contul său din bancă ce a însemnat scăderea consumului. Comenzile pentru firma sa au fost mai puţine, iar încasările s-au redus cu mai mult de jumătate.
În acest condiţii, omul de afaceri a fost nevoit să ia măsuri drastice pentru tăierea costurilor, care s-au tradus în reduceri de personal şi tăieri de salarii cu până la 30%. Sute de alţi antreprenori, aflaţi în situaţia lui Purcaru, au fost nevoiţi să ia aceleaşi măsuri pentru ca afacerile lor să supravieţuiască. Asta în timp ce î