Mii de concedieri şi salarii diminuate. Acestea sunt principalele motive pentru care dascălii din învăţământ au început protestele. Dacă în ţară elevii au parte de zile de vacanţă datorită grevei, elevii făgărăşeni sunt cu burta pe carte. Cadrele didactice din oraş, deşi se solidarizează cu colegii din ţară, nu au recurs, cel puţin deocamdată, la proteste.
Au început protestele în ţară
La începutul săptămânii trecute, în mai multe judeţe ale ţării au început protestele cadrelor didactice. Motivele principale sunt preconizata concediere a 15.000 de cadre didactice şi diminuarea salariilor personalului didactic ca urmare a aplicării Legii de salarizare unitară a bugetarilor. Cu toate că în judeţul nostru, salariile profesorilor nu au suferit modificări, aceştia se solidarizează cu colegii lor din ţară. ,,Sindicatul Diaconu Coresi, care este membru FSLI, se solidarizează cu mişcările sindicale din învăţământul preuniversitar din toată România. Salariile noastre, începând de la 1 ianuarie 2010, nu au suferit modificări. Noi, totuşi, ne declarăm solidari cu ceilalţi şi avem un calendar de acţiuni prin care protestăm împotriva unor măsuri de economie luate de guvernanţi”, a spus profesorul Mircea Prescure, lider sindical FSLI Făgăraş.
Note în timpul grevei
În consecinţă, luni 22 martie, în ziua în care cadrele didactice din ţară au început protestele, la Făgăraş a fost zi normală de lucru. Elevii făgărăşeni au auzit de grevă şi s-au îndreptat bucuroşi spre şcoală. Ştiau că nu vor primi note în catalog, deci nici nu vor fi ascultaţi! Dar aşa cum socoteala de acasă nu se potriveşte ce cea din târg, nici situaţia de la şcoală nu se potrivea cu ce au auzit ei la televizor. Şi asta pentru că dascălii din oraş nu aparţin Federaţiei Sindicale ,,Spiru Haret”, care a iniţiat aceste proteste, ci Sindicatului ,,Diaconu Coresi”, sindicat care se solidarizeaz