Deşi pe mulţi dintre ei îi aşteaptă examenele, tinerii sunt convinşi că nu vor avea de suferit. Liceenii se bucură că vor mai câştiga câteva ore libere, iar directorii de şcoli trebuie să decidă dacă profesorii vor fi sau nu sancţionaţi.
Protestele profesorilor au debutat astăzi cu refuzul de a mai trece în catalog notele şi calificativele elevilor. Dascălii de la şcolile ieşene au răspuns afirmativ „invitaţiei“ la proteste, aşa că începând de dimineaţă niciun elev nu a mai primit note în catalog. Şcolarii însă, fie ei şi înainte de un examen, nu sunt îngrijoraţi.
„Domnii profesori ne-au explicat că nu va fi îngheţat anul. Nu ne-au pus note, dar am făcut orele. Nu cred că vom avea probleme la examen dacă n-o să se facă ore de joi“, a spus Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul „Octav Băncilă“. Şi cei mai mari privesc greva cu relaxare. „Până la urmă este dreptul profesorilor să vrea salarii mai mari. Îşi fac griji că scăderea natalităţii şi scăderea numărului de ani de învăţământ obligatoriu vor duce la reducerea numărului de elevi“, a spus liceanul Teodor Luchian de la Colegiul „Octav Băncilă“.
Ameninţă cu îngheţarea anului şcolar
Tinerii de clasa a XII-a recunosc că „le prinde bine“ o pauză de învăţat, căci oricum fac multe meditaţii la obiectele pentru Bacalaureat. Între timp, dascălii sunt decişi să continue protestele. Peste trei zile, dacă Guvernul nu le va aproba revendicările, ei nu vor mai ţine orele, iar în Capitală se vor organiza marşuri şi mitinguri de protest.
Sindicatele ameninţă însă că situaţia, odată prelungită, ar putea duce la îngheţarea anului şcolar. „Măsurile adoptate de Guvern în ultima vreme nu afectează doar salariaţii din sistem, ci întreaga societate civilă, mai ales elevii. De aceea, dacă vrem să reuşim să dezbatem aceste probleme, federaţiile din învăţământ trebuie să protesteze