Astfel, se va preveni o reacţie în lanţ precum cea cauzată de colapsul Lehman Brothers
Comisarul european pentru Servicii financiare: Principiul "cine poluează plăteşte" ar trebui aplicat şi în sectorul bancar
Totuşi, Marea Britanie s-ar putea arăta reticientă
Uniunea Europeană ia în considerare Înfiinţarea unui fond de urgenţă finanţat de bănci, care să oferă sprijin financiar în cazul în care una dintre instituţiile financiare se confruntă cu probleme mari, în încercarea de a preveni o reacţie în lanţ precum cea cauzată de falimentul gigantului Lehman Brothers, informează Reuters. "Instituţiile financiare vor fi chemate să contribuie la un astfel de fond", a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Servicii financiare, adăugând că multe probleme ar fi evitate în acest mod. "De ce trebuie ca cetăţenii noştri să fie încărcaţi cu aceste facturi?", a afirmat acesta. Însă, Marea Britania ar putea să nu fie de acord cu această propunere.
FMI a propus o soluţie similară
De asemenea, preşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a propus o schemă similară pentru a sprijini instituţiile care se confruntă cu probelme.
"Cred că este nevoie de o autoritate europeană, înarmată cu instrumente care să facă faţă costurilor ridicate, în cazul în care o bancă intră în faliment", a declarat şeful FMI.
Guvernele europene, care sunt acum obligate să susţină financiar creditorii cu probleme, caută acum un modalitate de a preveni această situaţie. Dar cine ar trebui să plătească pentru salvarea unei instituţii financiare este o discuţie foarte controversată, mai scrie Reuters.
Cine poluează, plăteşte
"Sunt adept al principiului «cine poluează plăteşte»", a mai spus comisarul european, adăugând că acest principul trebuie să fie aplicat şi în sectorul financiar. Acesta a m