Ministerul Finantelor va avea de achitat anul acesta echivalentul a cel putin 9 mld. euro in contul datoriei publice interne si externe, pe seama imprumuturilor angajate pana la sfarsitul lui 2009.
Intarirea leului usureaza efortul de plata a datoriei in euro, insa nominal serviciul datoriei ar putea creste prin atragerea unor noi imprumuturi atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa, prevazute in strategia de finantare a deficitului bugetar, care urca la circa 8 mld. euro.
Numai in primele doua luni ale anului, dobanzile platite pentru banii luati de la FMI au fost de peste 38 mil. euro.
Finantele estimeaza insa o reducere cu aproximativ 4 mld. euro comparativ cu nivelul de anul trecut a serviciului datoriei publice guvernamentale in acest an, respectiv a sumelor platite in contul datoriei reprezentand rate si dobanzi.
Potrivit prospectului emisiunii de eurobonduri lansata in martie, serviciul datoriei pentru 2010 este preconizat la 38,4 mld. lei (9,1 mld. euro), fata de 56,7 mld. lei in 2009 (13,4 mld. euro). Nivelul serviciului datoriei pentru 2013 este de 13,5 mld. lei.
In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurat aproape doua treimi din necesarul de finantare, conform strategiei Ministerului Finantelor. Astfel, finantarea externa va acoperi deficitul bugetar din acest an, de 31,9 mld. lei, in proportie de 54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei.
Din sumele de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, Finantele mizeaza pe aproximativ 4 mld. de euro pentru finantarea deficitului bugetar, potrivit prospectului. In primele trei luni ale anului, au ajuns la buget 1,2 mld. euro de la FMI si 1 mld. euro de la Comisia Europeana. La acestea se adauga suma de un miliard de euro atrasa de