Criza financiară care a zguduit Grecia a adus în centrul scenei internaţionale serviciile publice elene, o boală veche a clientelismului politic ce a hrănit dezastrul datoriei publice, afirmă comentatorii greci, citaţi de AFP. În acest moment, s-a ajuns la situaţia în care nimeni nu pare a şti exact numărul bugetarilor, în ciuda acordării unor sporuri care sună familiar în urechile românilor: spor de ţinută decentă sau bonus pentru faptul că nu întârzii la birou.
Guvernele de toate culorile şi-au plasat în sectorul public, de-a lungul timpului, favoriţii, în prezent, acesta este atât de umflat, încât oficialii nici măcar nu ştiu de unde să înceapă în încercarea de a-l reduce.
„Nimeni, nici chiar primul-ministru, nu poate spune cu certitudine care este numărul real al funcţionarilor“, a afirmat recent Constantinos Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Atenei.
„Am evaluat numărul funcţionarilor publici la 1,2 milioane de persoane, incluzând aici angajaţii pe durată determinată. Federaţia funcţionarilor vorbeşte de 700.000, iar Ministerul Finanţelor de 800.000“, a adăugat el.
Guvernul socialist a anunţat recent măsuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, care au generat un val de proteste în rândul funcţionarilor. Se încearcă astfel reducerea unei datorii de 300 de miliarde de euro, alimentată de un deficit public de 12,7% din PIB în 2009, de peste patru ori mai mare decât limita superioară de 3% stabilită prin Pactul de stabilitate.
Potrivit Ministerului de Interne, numărul funcţionarilor cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată a crescut cu peste 28.000 de persoane în perioada 2006-2008.
16 salarii pe an
Michalos, fost secretar general al Ministerului de Finanţe, a povestit despre sporurile şi beneficiile de care se bucurau unii funcţionari publici. „Femeile de serviciu şi ataşaţii de presă