Universitatea Sapientia a dezvoltat un departament de marketing în cadrul facultăţilor care se ocupă cu participarea filmelor studenţilor la festivaluri.
Dacă Clujul începe să fie tot mai cunoscut prin Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în scurtă vreme ar putea fi cunoscut şi prin şcoala de film de aici. La un festival de film din Olanda, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, o treime din participanţi provin din Cluj.
România a fost invitata specială la Festivalul de film Go Short de la Nijmigen -Olanda, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute. Beneficiind de acest statut, Institutul Cultural Român a finanţat deplasarea unui număr de 16 cineaşti împreună cu peliculele lor. Pe lista invitaţilor a apărut întreaga pleiadă de laureaţi din noul val, inclusiv Cristi Puiu şi Cristian Mungiu. Patru din membrii delegaţiei au o legătură foarte directă cu Clujul, fie sunt clujeni, fie aici au terminat studiile.
Autodidact
Reka Kassay, (Bedtime Story), Attila Bertoti (Firul Ariadnei) şi Rita Both (Flirt) sunt absolvenţi ai Universităţii Sapientia, Facultatea de Artă, secţia de Film şi Media. Mircea Purdea (Liminal Introspect), cel de-al patrulea clujean participant la Nijmigen este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Babeş- Bolyai. Cazul lui Purdea este puţin diferit de cel al celorlaţi participanţi la festivalul olandez. Preocupat de IT, fotografie, muzică, motociclism, el a realizat un film de animaţie, doar prin încercări. „L-am făcut prin încercări repetate, unele reuşite, altele nu. Apoi m-am interesat şi prin cărţi cum se fac filmele“, ne-a spus Purdea. Mircea este preocupat în special de filmele experimentale şi de animaţie. Cele cu un substrat filosofic. "Filmul său Liminal Introspect are un final deschis, cu mai multe interpretări", ne-a spus Mircea Purdea. Pentru moment lucrează la un album de muzică drone,