Existenţa unor articole în Constituţie ce împiedică modificarea unor prevederi, inclusiv cele legate de limba oficială, este o "bizarerie" sau o "absurditate", a declarat astăzi preşedintele UDMR, Marko Bela.
"Orice dispoziţie a Constituţiei trebuie să fie modificabilă. Aşa este normal. De la început mie mi s-a părut o bizarerie sau o absurditate că am interzis, în Constituţie, schimbarea unor dispoziţii pentru totdeauna... Inclusiv dispoziţia privind limba oficială, dar nimeni nu spune că în România trebuie să avem pe tot teritoriul şi o altă limbă oficială. În unele zone, regiuni, unde trăieşte o altă comunitate, de o altă limbă, o comunitate importantă, acolo trebuie să ne gândim la oficializarea, pe lângă limba română, a unei alte limbi", a spus Marko Bela.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe: Dacă nu a reuşit Ceauşescu să îi facă pe maghiari să nu mai vorbească maghiara, sigur nu va reuşi nici Ponta
Tinerii secui: „Fără limba română nu putem răzbi"
Preşedintele UDMR a mai afirmat că "generaţiile viitoare vor face ce vor să facă. Noi nu putem în locul lor să dispune şi să interzicem modificarea unor dispoziţii".
În acest moment, limba maghiară a căpătat deja un aspect oficial în anumite zone, prin faptul că este folosită în şedinţele consiliilor locale sau judeţene, prin existenţa indicatoarelor de localităţi şi a inscripţiilor diverselor instituţii, este de părere Marko Bela.
Sâmbătă, liderul democrat-liberal, Emil Boc, a declarat că orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare nu are fundament constituţional, precizând că poziţia PDL-ului este fermă: "Constituţia României se aplică, nu se negociază".
Potrivit articolului 152 din Constituţie, prevederile privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului,