Cristian Delcea a înfiinţat, în 2004, primul şi singurul Institut de Studii şi Cercetare a Terorismului, care funcţionează ca Organizaţie Non-Guvernamentală, şi a cărui preşedinte este.
Principalele atribuţii ale lui Delcea, ca membru al Institutului de Studii şi Cercetare a Terorismului sunt prevenirea fenomenului şi aducerea unui aport ştiinţific în domeniu. „Identificăm factorii de risc, ura, zonele cu predispoziţie la lipsa de toleranţă, apoi informăm pentru a descuraja fenomenul”, explică clujeanul.
Absolvent al unui Masterat în Psihologie Judiciară, completat cu alte studii de profil în Israel şi Marea Britanie, Cristian Delcea a reuşit, prin intermediul institutului, să realizeze studii sociologice şi să organizeze campanii de prevenire a terorismului. Institutul numără 60 de membri din întreaga ţară cu studii de profil, care reuşeşc să publice de patru ori pe an şi revista „Terorismul azi“.
„Trezit“ de atentatele din 11 septembrie
Clujeanul a început să studieze terorismul după atentatele din 11 septembrie 2001. „Mă uitam la televizor şi nu ştiam ce se întâmplă. Nu înţelegeam dacă este un film trucat sau chiar se întâmplă în realitate. De atunci m-am simţit ameninţat şi am dorit să contribui la combaterea terorismului”, îşi justifică Dolcea alegerea făcută.
De la înfiinţarea institutului, a reuşit să publice zeci de studii realizate pe populaţia României. „De exemplu, am realizat un studiu despre cazul lui Ioan Florin Lesch, închis pentru 12 ani pentru tentative de terorism din 2007, de la Timişoara“, spune clujeanul.
Voluntariatul, la baza toleranţei
În opinia acestuia, acolo unde nu există respect, toleranţă pentru anumite etnii, există un risc crescut de a se ajunge la acte de terorism.
„Atâta timp cât în România nu există un cult al voluntariatului, nu vom avea toleranţă faţă de nimic”, spune psihologul