Din anul 1992 Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în întreaga lume. Scopul acestei sărbători este de a promova conştientizarea gradului în care dezvoltarea resurselor de apă contribuie la productivitatea economică şi la bunăstarea socială.
Imaginaţi-vă o zi fără apă potabilă. Cum v-aţi prepara ceaşca de cafea dimineaţa? Cum v-aţi mai spăla pe dinţi? Cum v-aţi împăca cu ideea că din cauza apei pe care o beau copiii vi se îmblonăvesc?
Tema de anul acesta propusă pentru Ziua Mondială a Apei (World Water Day) este "Provocări şi oportunităţi în transmiterea calităţii apei".
În 2010, apa nepotabilă continuă să fie prima cauză a mortalităţii în lume, 8 milioane de victime ale acestui flagel fiind înregistrate în fiecare an. În fiecare zi, două milioane de tone de ape uzate sunt evacuate neepurate în ape, la nivel global.
În România, peste 50 % din cantităţile de poluanţi evacuate în receptorii naturali provin din marile aglomerări umane. Chiar dacă, în perioada 2005-2008, s-a înregistrat o reducere cu 10 la sută a cantităţii de poluanţi evacuate în receptori naturali, procentul de ape neepurate sau insuficient epurate rămâne în continuare destul de mare. Niciunul din marile oraşe ale României nu au staţii de epurare conforme cerinţelor europene, potrivit INHGA.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor organizează o conferinţă de presă privind calitatea apelor, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei. În cadrul conferinţei vor fi prezentate sursele de poluare şi stadiul racordării populaţiei la reţele de canalizare şi staţii de epurare, precum şi programele de măsuri şi costurile acestora.
Citeşte aici cum te poţi implica.